Ny seger för strandskyddet

Fråm Länstyrelsen

 Diarienummer 

36225-2024 

37617-2024 

Klagande Strandskyddarna 

Inge Löfgren 

inge.lofgren@gmail.com 

Lisbeth de Gysser 

georgedegysser@hotmail.com 

 Elektronisk delgivning 

Beslut om överprövad och överklagad  kommunal strandskyddsdispens  

Beslut 

Länsstyrelsen i Västra Götalands län beslutar att upphäva den  strandskyddsdispens som miljö- och byggnämnden i Sotenäs  kommun lämnade 5 september 2024, dnr MBN 2024/561, för fyra  bostäder och tillhörande komplementbyggnader på tänkta  avstyckningar på fastigheten Långevik 1:45 i Sotenäs kommun. Se  bifogad kartbild. 

Föreningen Strandskyddarnas överklagan bifalles. 

Beskrivning av ärendet 

Miljö- och byggnämnden i Sotenäs kommun lämnade dispens från  strandskyddsbestämmelserna för nybyggnation av fyra bostadshus  med tillhörande komplementbyggnader på fastigheten Långevik 1:45.  Nämnden medger dispens med det särskilda skälet att platsen är i  varje fall till delar ianspråktagen sedan en längre tid. Nämnden anger  att som tomt får hela fastigheten tas i anspråk. 

Länsstyrelsen överprövade nämndens beslut 13 september 2024 för  att närmare granska om platsen är ianspråktagen på ett sätt att  förutsättning för dispens är uppfylld. Länsstyrelsen har tagit del av  kommunens handlingar, överklagan och yttrande från sökanden. 

Föreningen Strandskyddarna har överklagat miljö-och  byggnämndens beslut. Strandskyddarna yrkar på att miljö- och  byggnämndens beslut upphävs. De anför bland annat att dispens ska  

Postadress: 403 40 Göteborg Telefon: 010-224 40 00 E-post: vastragotaland@lansstyrelsen.se Webb: lansstyrelsen.se/vastra-gotaland www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/personuppgifter 

Länsstyrelsen Västra Götaland Beslut 2024-10-10  

2 (7

36225-2024 

37617-2024  

ges med stor restriktivitet. Strandskyddarna ansluter sin bedömning  till tjänsteavdelningens som har förordat avslag. 

Sökanden Lisbeth de Gysser yrkar att Strandskyddarnas överklagan  ska avslås och att miljö- och byggnämndens beslut inte ska  upphävas. I yttrandet anförs bland annat följande. Om inte  Länsstyrelsen instämmer med miljö- och byggnämndens beslut vore  det lämpligt med platsbesök. Sotenäs camping har bedrivit camping  under sommarmånaderna på fastigheten. Infarten har försetts med  bom. Under alla år som verksamhet har bedrivits på fastigheten har  det inte varit strandskydd förrän de senaste tio åren. Trots förbuden  inom strandskyddsområdet finns dock möjlighet att ge dispens  eftersom det finns särskilda skäl. Allmänhetens möjlighet att passera  fastigheten kommer att öka genom att det blir en väg genom  området att gå på. Endast cirka 43 % av fastigheten kommer att bli  privata tomtplatser. Det måste föreligga en rimlig balans eller  proportionalitet mellan enskildas och det allmänna intresset. 

Motivering till beslutet 

Genom detta beslut tar Länsstyrelsen ställning till överprövningen  av kommunens beslut om strandskyddsdispens och till överklagan. 

Länsstyrelsen bedömer inledningsvis att föreningen  Strandskyddarna uppfyller kriterierna i 16 kap. 13 § miljöbalken och  därför har rätt att överklaga kommunens beslut. 

Länsstyrelsen har, såsom förvaltningsmyndighet, att följa  förvaltningslagen (2017:900), förkortad FL. Det finns inte några  bestämmelser om syn i FL. För att underlätta handläggningen av ett  ärende kan Länsstyrelsen dock göra ett platsbesök, om det bedöms  som nödvändigt för att kunna avgöra ärendet. Med hänsyn till den  utredning som förevarit i ärendet, med bland annat kartor,  illustrationer och fotografier, gör Länsstyrelsen bedömningen att ett  platsbesök inte är nödvändigt för att kunna avgöra ärendet. 

För att punkten 1 i 7 kap. 18 c § miljöbalken ska vara tillämplig behövs  att platsen tagits i anspråk så att allmänheten inte har tillträde till  den. Mark som har tagits i anspråk utgörs ofta av etablerade  tomtplatser runt bostadshus. Idag utgörs fastigheten av naturmark  som är allemansrättsligt tillgänglig. Det finns inte några bostadshus  på den aktuella fastigheten. De ytor som har använts av Sotenäs  camping är inte att betrakta som ianspråktagna på ett sådant sätt att  tillgängligheten inte skulle förändras av att bostadshus uppförs där. 

Länsstyrelsen Västra Götaland Beslut 2024-10-10  

3 (7

36225-2024 

37617-2024  

Om en åtgärd innebär ökad privatisering och därmed minskning av  allemansrättsligt tillgängligt område innebär det per definition att  området inte kan anses vara ianspråktaget innan åtgärden vidtas  (MÖD M 6222-14). Att området har en bom vid infarten innebär inte  att det utestänger det rörliga friluftslivet, det är motortrafik som  utestängs. Allmänheten kan idag passera och röra sig på fastigheten.  Det är även så att det är hela det strandskyddade området som är  skyddat för strandskyddets syften, inte bara möjligheten för  allmänheten att nå ned till själva strandkanten. 

Vid dispensprövningen får en inskränkning i den enskildes rätt att  använda mark eller vatten inte gå längre än vad som krävs för att  syftet med strandskyddet ska tillgodoses (7 kap. 25 § miljöbalken).  Dispens får endast ges om det är förenligt med strandskyddets  syften, vilka är att långsiktigt trygga förutsättningar för  allemansrättslig tillgång till strandområden och att bevara goda  livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten (7 kap. 26 § och  7 kap. 13 § miljöbalken). Vid en intresseavvägning enligt 7 kap. 25 §  miljöbalken ska även andra omständigheter kunna beaktas än de  som anges i 7 kap. 18 c-d §§ miljöbalken som skäl för dispens. 

Länsstyrelsen anser att det allmänna intresse som strandskyddet  representerar väger tyngre än det enskilda intresset att uppföra fyra  bostadshus med tillhörande komplementbyggnader på tänkta  avstyckningar. Det vill säga Länsstyrelsen anser att den inskränkning  i enskild rätt som en nekad dispens innebär i detta fall inte går  längre än vad som behövs för att tillgodose syftet med förbuden i  strandskyddet. 

Utgångspunkten för denna intresseavvägning är att det allmänna  intresset av att bevara allemansrättslig tillgång till strandområden  för friluftsliv och områden med goda livsvillkor för djur- och växtliv  är mycket starkt. Den allemansrättsliga tillgången till naturen är  grundlagsfäst i 2 kap. 15 § regeringsformen. Av betydelse är också att  strandskyddets syften är långsiktiga och att områden som för  tillfället verkar vara av begränsat intresse kan bli betydelsefulla i  framtiden. Även om en dispens i det enskilda fallet inte förefaller  skada syftet med strandskyddet kan enskilda dispenser  sammantaget ändå få en betydande negativ inverkan på tillgången  till stränder för friluftsliv och växt- och djurliv (se prop. 1997/98, del  1, s. 321 ff.). I detta fall anser Länsstyrelsen att planerade byggnader 

Länsstyrelsen Västra Götaland Beslut 2024-10-10  

4 (7

36225-2024 

37617-2024  

kommer att privatisera området vilket gör att allmänhetens tillträde  i området minskar.  

Länsstyrelsen bedömer att det inte finns några andra särskilda skäl  som avses i 7 kap. 18 c eller d miljöbalken som kan vara tillämpliga i  stället. Länsstyrelsen upphäver därför kommunens dispens och  bifaller Strandskyddarnas överklagan. 

Bestämmelser som beslutet grundas på Strandskyddet  

Strandskydd råder på platsen vilket gäller både land- och  vattenområdet. Syftet med strandskyddet är att trygga  förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och att bevara goda  livsvillkor på land och i vatten för djur– och växtlivet (7 kap. 13-14 §§  miljöbalken). Inom detta får bland annat inte nya byggnader  uppföras eller åtgärder vidtas som väsentligt förändrar livsvillkoren  för djur- och växtarter (7 kap. 15 § miljöbalken). 

Dispens från förbuden  

Kommunen får i det enskilda fallet medge dispens från förbudet om  det finns särskilda skäl. Som särskilda skäl vid prövningen av en  fråga om dispens från strandskyddet får man endast beakta om det  område som dispensen avser  

  1. redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar  betydelse för strandskyddets syften,  
  2. genom en väg, järnväg eller bebyggelse, verksamhet eller annan  exploatering är väl avskilt från området närmast strandlinjen,  
  3. behövs för en anläggning som för sin funktion måste ligga vid  vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området,  
  4. behövs för att utvidga en pågående verksamhet och  utvidgningen inte kan genomföras utanför området,  
  5. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt  intresse som inte kan tillgodoses utanför området, eller  
  6. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket  angeläget intresse. (7 kap. 18 c § miljöbalken.)  

Bestämmelserna i 7 kap. 18 d och e §§ miljöbalken anger ytterligare  omständigheter som får beaktas som särskilda skäl för dispens inom  områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen enligt 7 kap. 18  e § miljöbalken. Den aktuella platsen ligger dock inte inom ett sådant  område. 

Länsstyrelsen Västra Götaland Beslut 

2024-10-10  

Länsstyrelsen kan överpröva kommunens beslut  

Länsstyrelsen ska pröva en kommuns beslut att ge dispens från  strandskyddet om det finns skäl att anta att  

  1. det inte finns förutsättningar för dispens, eller  
  2. en brist i ärendets handläggning kan ha haft betydelse för  utgången i ärendet.  

Länsstyrelsen ska upphäva dispensbeslutet om det inte finns  förutsättningar för dispens (19 kap. 3 b § miljöbalken).  

Övriga skydd och områden med värden  

Området är utpekat som riksintresse för riksintresse för rörligt  friluftsliv och obruten kust enligt 4 kap. 1-3 §§ miljöbalken. 

Kontaktuppgifter 

5 (7

36225-2024 

37617-2024  

Välkommen att kontakta mig, Maria Ericsson, för frågor på telefon  010-224 54 48 eller via e-post maria.v.ericsson@lansstyrelsen.se.  Ange ärendets diarienummer 36225-2024 i ämnesraden för e-post. 

Det går även bra att ringa till Länsstyrelsens växel, telefon 010-224 40 00. 

Ni kan överklaga beslutet 

Se bilaga med överklagandehänvisning. 

De som medverkat i beslutet 

Beslutet har fattats av landskapsarkitekt John Dagobert med biolog  Maria Ericsson som föredragande. 

Kopia  

Sotenäs kommun, miljoenheten@sotenas.se 

  

Bilagor 

  1. Överklagandehänvisning mark- och miljödomstolen 2. Kartbild 

 

Länsstyrelsen Västra Götaland Beslut 

Bilaga 1 

6 (7

Överklagandehänvisning mark- och  

2024-10-10  

miljödomstolen

Ni kan överklaga beslutet hos mark- och  miljödomstolen 

36225-2024 37617-2024  

Om ni inte är nöjda med Länsstyrelsens beslut, kan ni skriftligen överklaga  beslutet hos mark- och miljödomstolen. 

Så här överklagar ni beslutet 

Länsstyrelsen måste pröva att överklagandet har kommit in i rätt tid, innan det  skickas vidare tillsammans med handlingarna i ärendet. Därför ska ni lämna  eller skicka er skriftliga överklagan till Länsstyrelsen Västra Götaland antingen  via e-post; vastragotaland@lansstyrelsen.se, eller med post; Länsstyrelsen  Västra Götaland, 403 40 Göteborg. 

Tiden för överklagande 

Ert överklagande måste ha kommit in till Länsstyrelsen inom tre veckor från  den dag ni fick del av beslutet. Om det kommer in senare kan överklagandet  inte prövas. I ert överklagande kan ni be att få ytterligare tid till att utveckla era  synpunkter och skälen till att ni överklagar. Sedan är det mark- och  miljödomstolen som beslutar om tiden kan förlängas.  

Ert överklagande ska innehålla 

  • Vilket beslut som ni överklagar, beslutets datum och diarienummer. Hur ni vill att beslutet ska ändras. 
  • Varför ni anser att Länsstyrelsens beslut är felaktigt. 

Om ni har handlingar som ni anser stödjer ert överklagande bifogar ni kopior på  dessa. Kontakta Länsstyrelsen i förväg om ni behöver bifoga filer som är större  än 15 MB via e-post. 

Ombud 

Om ni anlitar ett ombud som sköter överklagandet åt er ska ombudet  underteckna skrivelsen samt uppge sitt eget namn, adress och telefonnummer.  Ombudet bör också bifoga en fullmakt. 

Behöver ni veta mer?